gamla förstasidan

Erik Borelius № 13 – release 2016

framsida2b-011

Under året som gått har Erik Borelius släppt en singel i månaden – ett för Erik nytt och spännande sätt att presentera sin musik. Till varje melodi har grafiska formgivaren Johan Adelstål skapat en illustration utifrån en personlig tolkning av musiken. Nu är det dags för hela albumet. Med Erik Borelius № 13 firar Erik också 30 år som skivartist.
Albumet är komponerat och producerat av Erik Borelius och förutom Erik på gitarrer och bas medverkar tre skickliga slagverkare/trummisar; Pär Hedtjärn, Mats Persson och Fredrik Bergström. Mastering av Uffe Börjesson, Earhear. Mer information och bilder längre ner på sidan.
Ännu äldre:
Engelska;
During this past year Erik Borelius has released one single a month. For Erik it’s a new and exciting way to present the music. For each song, the designer Johan Adelstål created a graphic illustration based on his personal interpretation of the music. Now it’s time for the release of the whole album. Erik also celebrates 30 years as a recording artist with Erik Borelius № 13.
The album is composed and produced by Erik Borelius and except for Erik on guitars and bass three skillful percussionists/drummers have participated; Pär Hedtjärn, Mats Persson and Fredrik Bergström. Mastering by Uffe Börjesson, Earhear.

Dags för release av Erik Borelius trettonde album. Den här gången har materialet presenterats på ett nytt sätt. Erik har släppt en melodi i taget vartefter de varit färdiga. Till varje låt har Johan Adelstål skapat en illustration. Följ gärna Erik Borelius på Spotify eller någon annan musiktjänst. Hela albumet släpps 26 oktober 2016.
coolcat
Cool Catrelease oktober 2016
Småvilt sextiotalsrockigt med jamande elgitarrer.
Sofistikerat tunggung av Pär Hedtjärn på trummor. Johan Adelstål har skapat den coolt fantasifulla illustrationen. Uffe Börjesson, Earhear mastering.

 

 

 

eb8b_rgbFlybird – release september 2016
En melodi i dur som likt en flygfärdig fågel drömmer sig högt upp i de blå skyarna.
Virtuost svängigt trumspel av Mats Persson. Johan Adelstål har som alltid fångat stämningen med sin fina illustration. Mastering av Uffe Börjesson, Earhear.

 

 

30PearlsThirty Pearlsrelease april 2016
Klassiska, latinska tongångar med flamencoinslag. ”Spacetango”-rytmer som glider in i sextiotalet assisterade av Eriks Fender Telecaster. Med den här aprilreleasen firar Erik också trettio år som artist.
Mats Persson med lyhörd pondus på trummor och percussion. Erik spelar gitarrer och övriga instrument. Mastering av Uffe Börjesson, Earhear.

 

 

Acrossdeepwater
Across the Deepest Waters – release mars 2016
Från dova bränningar till böljande vågor över djupa hav. Från tungt till svävande med elektriska och akustiska gitarrer, bas och trummor.
Pär Hedtjärn på sköna, tunga trummor. Erik spelar gitarrer och övriga instrument. Mastering av Uffe Börjesson, Earhear.

 

 

Silverecho

Silver Echorelease januari 2016
Latinskt temperament i en melodi med eko mellan akustiskt rena och elförstärkta gitarrer tillsammans med spännande rytminstrument.
Mats Persson förstärker stämningen med härligt spel på instrument som Cajon, Pandeiro, Caxixi m.fl. Erik spelar gitarrer och bas. Silver Echo är mastrad av Uffe Börjesson, Earhear.

 

 

Enlyckligtlottadman

En Lyckligt Lottad Manrelease december 2015
Sång med svensk text och en touch av engelsk folkmusik.
Pär Hedtjärn på sköna trummor. Erik spelar övriga instrument och sjunger. Tack till Uffe Börjesson, Earhear som har mastrat En Lyckligt Lottad Man.

 

 

GroovyBlue
Groovy Blue – release november 2015
En instrumental melodi, lite groovy, något blå. Från finstämt akustisk till ösigare elgitarr.
Fredrik Bergström står för ”groovjobbet” på trummor. Erik spelar övriga instrument. Uffe Börjesson, Earhear har mastrat Groovy Blue.

 

 

 

SloMoDays3Slo Mo Days – release oktober 2015
Om en dag i solen… i stolen… i sanden… på stranden när allt går sköööönt låååångsamt och måsten och bekymmer är som bortblåsta.
Pär Hedtjärn på suggestiva trummor. Erik spelar övriga instrument och sjunger. Låten är mastrad av Uffe Börjesson, Earhear. Vi hörs igen om en månad när det är dags för nästa release. Tills dess önskas sköna Slo Mo Days…

 

Kobaca
Kobaca – release september 2015
Låten kom till när Erik satt och lekte med olika riff och fastnade för ett tema med vibbar från 70-talets deckarmusik. På den tiden fanns bara två tv-kanaler och en gång i veckan visades en deckare. Det var en högtidsstund för många. Vinjettmusiken var ofta cool – intensiv med maniskt trumspel, spruckna blåsarr och bombastiska stråkar. KOjak, BAretta och CAnnon var några av favoriterna, därav namnet Kobaca. Ni hör Pär Hedtjärns funkiga trumspel och Erik på gitarrer och bas. Låten är mastrad av Uffe Börjesson.

………………………………………………………………………………………………………………………….

IMG_5085 kopias qoutemark2 En ny svensk gitarrstjärna har tänts.. Han åstadkommer ljuv musik. Hans debut-LP är en fullträff (GP), Kalasdebut. X i taket! (SDS), Debut utöver det vanliga (SvD), Missa inte Erik Borelius (KvP), Enastående musikalitet (OJ)
No Fool från debutalbumet Perfect Partners 1986
 qoutemark2 Det är konsertmusik. Modern “klassisk” musik. Njutbar, vacker, suggestiv och talande. Erik Borelius är helt enkelt en virtuos som väntar på att upptäckas av en jättepublik i hela världen (DD)
Grammisvinnaren SexTioTvå. Denna version från samlingsalbumet Guitar 2000
qoutemark2 …ett närmast fulländat kvartettsound. …melodibyggena är förstklassiga, sången likaså (VF), Erik Borelius gör sådan där musik som borde finnas i kulisserna på en femstjärnig film (AH)
 What Is It All About från Erik Borelius And House Of Sound 2014
IMG_5106 kopiasErik Borelius & House of Sound live i Stockholm 2014 (foto Johan Adelstål)
 …det rör sig om en ytterst kompetent musiker som inte väjer för någon stilart i sitt skapande. Han står för en unik bredd och variation så det är garanterat något som passar, vare sig man diggar pop, jazz, funk, rock eller klassiskt (ST)
Back To You från The World We Know 2010 
 Tänk Jimi Hendrix, tänk Django Reinhardt och Gypsy Kings, tänk svensk folkmusik och vemod. … Influenserna är vitt skilda men Eriks bländande teknik och klockrena akustiska ton ger tillsammans med hans arrangemang den helhet som ofta saknas på en samlingsskiva (GD)
Säg Inte Nej Señorita från det Grammisnominerade albumet Duende. Denna version från samlingsalbumet Guitar 2000
 Det tar tid att komma in i EB:s musikvärld, men den som tar sig tid blir rikligt belönad (M), Musiken är meditativ, själfull, lyrisk, impulsiv och inspirerande (GP)
Northern Lights från My Kind Of Picture 1995. Melodin spelades varje dag i fyra år i SVT:s God Morgon Sverige

 

cropped-OmslagsbildEBHOS2014a3.jpg
 … Han spelar och sjunger med en suverän närhet. Väl varierat i kompositionerna och med texter som går på djupet (NA), … gör låtar som borde få Donald Fagen och Walter Becker att avundas (ÖA)
Woman On The Floor, Eriks debut som sångare 2003. Albumet What Is Success

 

 Hela plattan är bitvis så perfekt att man ryser av välbehag. … På med hörlurarna, sedan är det bara att njuta (TT), Årets överraskning från Sverige? (ST), En mjukt vaggande, jazzrockig farkost sammansatt av delar som för mina tankar till namn som Steely Dan, Pink FIoyd och Paco De Lucia (GP)
Life can be this picture från What Is Success

 

 Ovanligt lyckad, välarrangerad modern instrumentalmusik… ett eldorado för akustiska gitarrer. Inuti snabbe solisten Borelius bor en liten eldfängd flamencolirare… Duende står ut från all ansiktslös new age, ambient music och vad nu dagens olika instrumentalvarianter mer kan heta (SDS)
Duende från Grammisnominerade albumet med samma namn. Denna version från samlingsalbumet Guitar 2000

 

 Hans akustiska spel är genomskinligt elegant, medan det elektriska nära nog självantänder. Dessutom sjunger han bra… Det är snyggt, men ändå inte överarbetat, och svänger med suverän auktoritet i alla förekommande hastigheter (VF)
Skinthin Attraction från Live The Life Of A Star

 

erik_borelius-103
Från inspelningen av Erik Borelius and House of Sound (foto Ninna Lindvall)
Hemsidesfoto Johan Adelstål